Tipuri de gradini

"Iubeste-ti gradina caci uneori e singurul loc in care gasesti scaparea intr-o alta lume" Anonim

 Beatles befire they died

Gradina Rustica: constituie un tip de amenajare recomandat atat pentru casele in stil traditional, cat si pentru curtile cu un aspect natural, de tara. Intr-o astfel de gradina se aleg materiale naturale si flori usor de crescut, fara sa fie nevoie de investitii majore. Caracteristica generala o constituie armonia straturilor de plante, in culori vii, precum si utilizarea materialelor naturale. Principalul material al mobilei rustice este lemnul, astfel vom folosi mese, bancute, scaune realizate din butuci de lemn, iar ca si elemente de decor: butoaie din lemn, roabe, stropitori de tabla, cosuri din paie, carute din lemn.

Gradina Englezeasca: constitue o explozie de plante si se potriveste oricarui tip de gradina, avand un ascpect bogat, abundent. Gradinile englezesti sunt caracterizate de existenta obligatorie a gazonului perfect intretinut, de straturile luxuriante de flori de vara si nu in ultimul rand, de obiectele decorative (clopote de gradina,vase de piatra, casute pentru pasari), care trebuie sa incline ca aspect spre farmecul timpurilor trecute. Mobilierul este si el important si se poate opta pentru masa, scaunele comode din material natural(rachita, lemn).

Gradina Japoneza: este numita adesea si gradina Zen, intrucat transmite energie pozitiva si este un adevarat refugiu spiritual. Sunt create peisaje minimaliste compuse din pietre, nisip, pamant, arbori si arbusti. Design-ul gradinilor japoneze este bazat pe 3 principii de baza, scala redusa, simbolistica si Shakkei, care in traducere libera inseamna a imprumuta din peisajul din plan indepartat pentru a le combina cu elementele gradinii din apropierea casei.

Gradina Acvatica: va conĊ£ine , un iaz ,un lac sau un bazin ingropat (atunci cand spatiul este mic). Aranjamentele care se fac in interiorul sau in jurul acestor locuri cu apa trebuie sa contina plante specifice, pietre, chiar si fauna caracteristica apei si pot deveni locuri incantatoare pentru cei care le privesc. Intr-o gradina acvatica veritabila plantele sunt centrul atentiei, restul elementelor fiind doar elemente secundare care sa sublinieze si sa evidentieze frumusetea lor.Deci plantele acvatice au o importanta majora in ornamentarea unui iaz artificial de decor.