Sisteme de irigat

"Un gradinar bun reuseste sa faca dintr-o bucata de pamant un eden" Anonim

 Irigatii spatii verzi

Sistemele de irigat au fost concepute pentru a uniformiza si eficientiza dezvoltarea spatiilor verzi. Putem realiza urmatoarele tipuri de sisteme de irigat:

1. Sistem prin picurare: este mult mai economic decat cel prin aspersie si pe deasupra si ecologic. Acesta trimite apa exact acolo unde planta are nevoie, la radacina.

2. Sistem prin aspersie: este denumit si ploaie artificial si este recomandat pentru gazon si gradinile cu flori.

3. Irigare rezidentiala: presupune instalarea unor sisteme complexe de aspersoare si Pop-Up-uri in parcuri, curti si gradini. Sistemele de irigare de tip pop-up reprezinte sisteme ascunse de irigare, construite din componente care, în majoritate, sunt ferite de ochii lumii, in pămint, iar udarea propriu-zisa se efectuează cu ajutorul duzelor de stropit (microaspersoare tip pop-up) care se ridica la suprafata sub presiunea apei numai in timpul functionarii. La încetarea stropirii, acestea se retrag automat in pamant, facand astfel posibila utilizarea libera a terenurilor și a tehnicii necesare pe acest teren, de exemplu a masinilor de tuns gazon, sau masina de reinsămantare.